REKLAM
Tuvalet alışkanlıklarımız, günlük yaşamımızın sıradan bir parçası gibi görünse de, bu alışkanlıkların çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkileri oldukça büyük.
Ayrıca tarih boyunca büyük ölçüde değişim geçirdiğini de söylemek mümkün.
Geçen yüzyıla kadar tuvalete gitmek, bugünkü kadar kolay değildi.
Araştırmacılar, Roma döneminde insanların ‘pessoi’ olarak bilinen seramik parçaları ile kendilerini temizlediğine inanıyor.
British Medical Journal’da yayınlanan bir makalede uzmanların da belirttiği üzere: “Seramiğin aşındırıcı özellikleri, pessoi’nin uzun süreli kullanımının lokal tahriş, deri veya mukozal hasar ya da dış hemoroid komplikasyonlarına yol açmış olabileceğini düşündürüyor.”
O zamanlar bir başka seçenek ise çubuklu sünger kullanmaktı. Başlangıçta seramik parçalarından daha masum bir alternatif gibi görünse de süngerin genellikle ortak kullanıldığını öğrenmek fikrinizi değiştirebilir.
Related
Banyo ne zaman icat edildi?
Sifonlu tuvalet gibi “lüksleri” bünyesinde barındıran modern özel tuvaletin varlığı aslında oldukça yeni. Bugün kullandığımız tarzda tuvaletler aslında geçen yüzyılda yaygınlaştı.
Kendimizi temizleme şeklimiz de yıllar içinde evrim geçirdi. Bugün Avrupa’nın herhangi bir yerinde tuvalete girdiğinizde tuvalet kağıdı rulolarıyla karşılaşmak oldukça olağan. Ancak ilk paketlenmiş tuvalet kağıdı ancak 1857’de icat edildi ve 1907’ye kadar rulo şeklinde değildi.
British Columbia Üniversitesi’nde emeritus tarih profesörü ve ‘The Clean Body’ kitabının yazarı Dr. Peter Ward, “Bu gerçekten 20. yüzyılda hızlanan çok, çok yavaş bir anlayış ve davranış dönüşümü,” diyor.
Ward, büyükbabası çocukken yılda sadece iki kez banyo yaptığını anlattığında hijyen alışkanlıklarındaki değişimden etkilenmiş.
Büyükbabasının durumunu, ergenlik çağındayken bazen günde iki kez duş alan iki kızıyla karşılaştıran Ward, “Yani benimle bağlantılı olan büyük bir kültürel değişim zaman çizelgesi var,” dedi.
Related
Tuvalet kağıdı çevre için kötü mü?
Kitlesel tüketim ekonomisi çok sayıda hijyen ürününün piyasaya çıkmasına ve tuvalet kağıdının yaygınlaşmasına yol açtığından, tuvalet kağıdının çevresel etkileri sorusunun gündeme getirilmesi gerekiyor.
ABD, Kanada ve Batı Avrupa’da ortalama bir kişinin yılda 15 ila 25 kilo arasında tuvalet kağıdı kullandığı tahmin ediliyor.
Avrupa Çevre Bürosu, ahşabı kağıda dönüştürmenin çevreyi kirleten bir süreç olduğunu ve tuvalet kağıdına koku katmak için genellikle gereksiz kimyasallar kullanıldığını belirtiyor.
Çevresel Kağıt Ağı kıdemli kampanya koordinatörü Sergio Baffoni, “Kağıt mendil, küresel kağıt ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu temsil ediyor, bu nedenle ambalaj kadar büyük değil ancak büyüyor,” diyor.
REKLAM
Başlıca küresel kağıt mendil üreticilerinden bazıları, ormansızlaşmaya katkıda bulundukları ve bazı durumlarda insan hakları ihlalleriyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle çevre örgütleri tarafından eleştiriliyor.
Avrupa Birliği (AB), ormansızlaştırılmış arazilerden elde edilen ürünlerin satışını yasaklayacak kuralları kabul etti.
Ancak bu kuralların uygulamaya konulması geçen yıl çevre aktivistleri tarafından Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bir tuvalet kağıdı protestosuna yol açacak şekilde tehdit edildi.
Canopee grubu üyeleri, AP binasına girerek, üzerinde yeni düzenlemeyi destekleyen mesajlar bulunan tuvalet kağıtlarını değiştirdi.
REKLAM
Yasak şimdi kabul edildi ancak uygulama, büyük ve orta ölçekli şirketler için 30 Aralık 2025’e, mikro ve küçük işletmeler için ise 30 Haziran 2026’ya kadar bir yıl ertelenerek uyum sağlamaları için daha fazla zaman tanındı.
Related
Tuvalet kâğıdında ‘kalıcı kimyasallar’ bulundu
Tuvalet kağıdına ilişkin endişeler bununla sınırlı değil. Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2023 yılında Kuzey Amerika, Batı Avrupa, Afrika, Orta Amerika ve Güney Amerika’daki 21 büyük tuvalet kağıdı markasını ‘kalıcı kimyasallar’ olarak da bilinen PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler) açısından inceledi.
“Elde ettiğimiz sonuçlar, tuvalet kâğıdının atık su sistemlerine giren PFAS’ın potansiyel olarak önemli bir kaynağı olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir” diyen araştırmacılar, daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.
Peki bu, tuvalet kağıdından vazgeçmemiz ve alternatifler bulmamız gerektiği anlamına mı geliyor?
REKLAMTuvalet kağıdına alternatifler nelerdir?
Dünyanın büyük bir bölümünde bideler veya bumgun (kendini temizlemek için kullanılan bir tür el hortumu) yaygın olarak kullanılıyor. Yine de bazı ülkelerde tutunmayı başaramadılar.
Ward, “Tarihsel olarak, bide hayat kadınları tarafından kullanılıyordu,” diye açıklıyor. “Gerçekten de cinsel alt sınıfın bazı davranışlarıyla ilişkilendiriliyordu.”
“Bence bu durum, son derece pratik ve mantıklı bir cihaz olan taharet musluğuna oldukça müstehcen bir ün kazandırdı,” diye ekliyor.
Bide ya da bumgun kullanımını savunanlar, tuvalet kağıdı kullanımını azaltmanın sürdürülebilir bir yolu olduğunda ısrar ediyor.
REKLAM
ABD’li bir sivil toplum kuruluşu olan Doğal Kaynakları Savunma Konseyi, her yıl yayınladığı ‘Kağıt Mendil Karnesi’nde, “Bideler ve taharet musluğu eklentileri tuvalet kağıdı kullanımını önemli ölçüde azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanım başına orman lifinden kağıt mendil üretim sürecinden daha az su gerektiriyor,” diyor.
Tuvalet kağıdını savunanlar
Ancak Salerno Üniversitesi’nde çevre ve sıhhi tesisat mühendisliği alanında doçent olan Giovanni De Feo, tuvalet kağıdının çevresel etkileri tartışılırken faydalarının da unutulmaması gerektiği görüşünde.
“Hiçbir şey sıfır etki değildir,” diyor. “Tuvalet kağıdı, temizlik sorununu çözmek için kullanılan devrim niteliğinde bir icattı.”
Araştırmacılar, kötü hijyen ve bunun sonucunda ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonların insanlık tarihi boyunca silahlı çatışmalardan daha fazla insanın ölümüne neden olduğunu vurguluyor. De Feo, tuvalet kağıdının hijyenin iyileştirilmesinde ve ölümlerin azaltılmasında büyük rolü olduğunu düşünüyor.
REKLAM
“Tuvalet kağıdına ihtiyacımız var,” diye devam ediyor. “Ancak kullandığımız tuvalet kağıdı miktarını azaltabiliriz çünkü tek bir parça daha az kullanmak bile üç litre su tasarrufu anlamına geliyor.”
De Feo, gençler arasında çevre bilincini teşvik etmek amacıyla Greenopoli adlı bir girişim kurdu. En önemli eğitim araçlarından biri olan tuvalet kağıdı rulosunu ürünlerin yaşam döngüsünü göstermek için kullanıyor, böylece öğrencileri çevresel etkileri hakkında düşünebiliyor.
“Tuvalet kağıdı rulosu hakkında bir şiir bile yazdım,” diyen De Feo, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü sonunda diyorum ki, hayatımız tek bir hayat gibi. Adım adım, parça parça, gün be gün, geriye sadece ruhumuz kalıyor.”
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025